Componistenbuurt

In de Componistenbuurt wonen ongeveer 3,5 duizend mensen. De buurt wordt begrensd door de volgende straten: Arnhemseweg, Ravenweg, Oude Beekbergseweg en de Strausslaan. Kern van de wijk is het winkelcentrum gesitueerd rond het Schubertplein. Hier is iedere vrijdagmorgen de wekelijkse markt, waar veel bewoners gebruik van maken.

 In de wijk Zuid als geheel vinden we aanzienlijk meer huurwoningen dan gemiddeld in Apeldoorn. Het is opvallend dat dit beeld in de Componistenbuurt traditioneel anders is. In deze wijk vinden we relatief veel eigen woningen. Dit heeft als gevolg dat er in bepaalde delen van de wijk sprake is van meer dan gemiddelde welvaart. De afgelopen tijd kantelt dit beeld wel enigszins, omdat ook in andere wijken eigen huizenbezit wordt gestimuleerd. Toch neemt dit niet weg dat er in de wijk als geheel sprake is van een scheve verhouding tussen het aantal mensen dat het financieel moeilijk heeft, en de middeninkomens. Uitgaande van een gemiddeld inkomen van €23.800,- (voor Nederland / CBS) heeft 46% van de bewoners een lager dan gemiddeld inkomen. Daartegenover heeft 10% een hoger inkomen.

Algemene voorzieningen

Winkels, enz.

Rond en op het Schubertplein bevinden zich de meeste winkels in deze buurt. Dit varieert van een discount supermarkt, bakker, Primera/servicepunt ING, tot een snackbar, exotische eetgelegenheden, een vishandel (ambulant), een café met terras en een massagesalon. Het Schubertplein vormt daarmee duidelijk het bedrijvigste onderdeel van de Componistenbuurt. Het is voor veel inwoners dan ook een populaire plek om elkaar tegen te komen voor een praatje.

Religie, sport, onderwijs, zorg- en ontmoetingscentra, enz.

Woon- zorgcentrum Sainte Marie wordt een groot aantal activiteiten aangeboden onder deskundige begeleiding.

stmarie(2) - modified

Net als het woon- zorgcentrum Sainte Marie is de de Sint Fabianus en Sebastianuskerk (aan iedereen in Zuid natuurlijk beter bekend als de Fabseb) een beeldbepalend gebouw in de Componistenbuurt, maar lang zal dat niet meer duren. De kerk is gesloten wegens instortingsgevaar en staat op de nominatie om te worden afgebroken.

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg – email apeldoornzuid2@buurtzorgnederland.com

Openbaar speelveld

In de kleding- en voedselbank Zuid (in de voormalige Sebastiaanschool aan de Oude Beekbergerweg) vindt wekelijks uitdeling van kleding en voedsel plaats.

‘Zuid Doet Samen’

Buurtassistent voor de Componistenbuurt is Matthijs Derks. U kunt hem bereiken via 06-30247400 of matthijs@zuiddoetsamen.nl.