Brummelhof

De Brummelhof is een historisch gegroeide wijk met overwegend lintbebouwing langs voormalige landwegen. Het agrarische karakter van de buurt veranderde in het begin van de twintigste eeuw, toen met huizenbouw werd begonnen, o.a. door een groot project van woningen voor personeel van de NS. Veel huizen in de Brummelhof hebben de klassieke ‘gebroken kap’, met daaronder soms één, maar meestal twee woningen. Aanvankelijk werden deze huizen zonder aparte keuken, toilet of douche gebouwd. Koken deed men in één van de kleine kamertjes, zich wassen bij de buitenkraan en achter het huis stond ‘een kot’ bovenop de beerput in de tuin, als wc. De tuinen waren – en zijn vaak nog steeds – van flinke omvang, omdat zij vooral als moestuin dienden en voor het eigen eten moesten kunnen zorgen. Wie goed kijkt ziet dat al deze woningen aan de achterzijde tegenwoordig een uitbouw hebben met een plat dak. In deze aanbouwen (gebouwd in de jaren ’20 en ’30) werden de keuken, de douche en een toilet ondergebracht.

De Oranjestraat en de 1e Johannastraat behoren nog tot de zeldzame straten in Apeldoorn die geen trottoir hebben. Toen deze trottoirs wél werden gepland, kwamen de bewoners in het geweer omdat zij dit historische beeld, dat we eigenlijk alleen nog maar van oude foto’s kennen, wilden bewaren.

Opvallend is dat de 77 ha grote buurt geen parken heeft. Ter compensatie heeft men in de eilandjes met nieuwbouw die inmiddels her en der in de Brummelhof te vinden zijn speelterreintjes opgenomen.

De 'typisch Apeldoornse' gebroken kap-huizen
De ’typisch Apeldoornse’ gebroken kap-huizen

De grenswegen zijn de Laan van de Mensenrechten, de Kayersdijk, de Koning Stadhouderlaan en de Reigersweg.

De Laan van de Mensenrechten is hierbij de belangrijkste ontsluitingsweg in de buurt naar andere buurten. De Arnhemseweg, 1e Wormenseweg en de Kayersdijk zijn de ontsluitingswegen op buurtniveau.

 Algemene voorzieningen

 Winkels, enz.

De grootste winkel in de Brummelhof is de levensmiddelen supermarkt aan de Havikstraat (ingang aan de 2e Johannastraat).

Verspreid langs de 1e Wormenseweg vinden we verschillende kleine winkeltjes, zoals een verkoper van tweedehands boeken, een winkel met pikante lectuur, met damesmode, voor woninginrichting, een kadowinkel, enz.

Aan de Arnhemseweg vinden we een taxicentrale, de keuken en het distributiepunt van ‘Maaltijdservice’ (die veel aan zorginstellingen en alleenwonenden levert) en tegenover de kop van de Arnhemseweg, over de Europaweg, stond ‘het Bunkertje’ – een populaire coffeeshop die echter brandbaarder bleek dan een gangbare bunker en onlangs geheel afbrandde. Op het ogenblik (winter 2014/15) staat er een tijdelijke voorziening en wordt er nog gesteggeld over wel of niet definitief herbouwen.

 Religie, sport, onderwijs, zorg- en ontmoetingscentra, enz.

In de Brummelhof vindt u een groot aantal adressen voor zorg en welzijn, zoals:

Op dit moment is buurthuis Ons Honk een actief ontmoetingscentrum, gevestigd aan de Sperwerlaan 18.

Ontmoetingscentrum ‘Ons Honk’ (Sperwerlaan 18) van Zuid Doet Samen

Stichting  Riwis Zorg & Welzijn, 1e wormenseweg 102b

Psychosociaal Therapeut J.Buijs, 1e Johannastraat 30b

Turks ontmoetingscentrum, Stoomwezenstraat

Wandelvereniging op de Adelaarslaan

Marokkaanse moskee aan de Tenderlaan

Radio/TV Apeldoorn – hoek Arnhemseweg/Gaffellaan

Buurtzorg op de Arnhemseweg

Revalidatiecentrum  Klimmendaal, Arnhemseweg 11

Gezondheidscentrum ‘Spoor Zuid’, Arnhemseweg 2

Tandtechnisch laboratorium op de Arnhemseweg 73

Medisch Centrum Veluwe (kliniek voor maag-, darm- en leverziekten), Arnhemseweg 2B

RK begraafplaats

Ingang CS Apeldoorn, Laan van de Mensenrechten

Vertrekpunt stoomtrein richting Dieren, Laan van de Mensenrechten

Stichting Art Blanche op de Condorweg 8

ROC Adventus, Laan van de Mensenrechten

Basisschool ‘de Fakkel’, Roerdompweg 3

 ‘Zuid Doet Samen’

Buurtassistent Vincent is de vaste buurtassistent van  ‘Zuid Doet Samen’ voor de Brummelhof. U kunt hem bereiken via 06-83550092 of vincent@zuiddoetsamen.nl