Westenenk

Er zijn voor deze buurt twee namen in omloop, Westenenk en Metaalbuurt, en wij zullen ze op deze site dan ook als één behandelen: de Metaalbuurt / Westenenk.

De Metaalbuurt / Westenenk, waarvan het grootste deel van de huizen in het begin van de twintigste eeuw is gebouwd, werd vanaf 2005 voor een deel afgebroken en herbouwd, als onderdeel van het ‘Masterplan Zuid’. Na veel verzet van de bewoners, die soms al generaties lang in hun buurt woonden, is een aanzienlijk deel van de historische arbeidershuisjes, de zogenaamde Wegerif-woningen, niet vervangen maar gerestaureerd en zo behouden gebleven. Er is ook aan de stijl aangepaste nieuwbouw verschenen, onder andere op de hoek Arnhemseweg-Aluminiumweg, waar jarenlang het garagebedrijf Bakker gevestigd was.

In een brochure van de gemeente Apeldoorn over deze buurt lezen we:

De Metaalbuurt is een karakteristieke buurt in de wijk Apeldoorn-Zuid. Vanwege de speciale kwaliteiten is deze buurt een beschermd stadsgezicht.

De eerste bewoners van de Metaalbuurt waren vooral fabrieksarbeiders, stukadoors en timmerlieden. In de grote tuinen verbouwden ze hun eigen groenten en fruit en er was zelfs voldoende ruimte voor kleinvee en vogels. Op deze wijze konden zij in hun eigen onderhoud voorzien. De bouw van de Metaalbuurt werd mogelijk gemaakt door de invoering van de woningwet van 1901. Deze wet moest een eind maken aan de erbarmelijke woonomstandigheden van de arbeidersklasse.

 Europaweg, Jachtlaan, Eendrachtstraat, Arnhemse weg, Aluminiumweg en  Laan van Westenenk, Ugchelseweg, Eendrachtstraat en Europaweg (ja, da’s een boel) vormen de begrenzing van de Metaalbuurt / Westenenk.

De Rietendakschool - wie zou er niet op zo'n mooie school hebben willen zitten?
De Rietendakschool – wie zou er niet op zo’n mooie school hebben willen zitten?

Algemene voorzieningen

Winkels, enz.

Voor winkelen zijn de bewoners van de Metaalbuurt / Westenenk aangewezen op een discount supermarkt aan de Eendrachtstraat, waar ook een bloemenhandel, een slagerij en een ambulante viskraam is. Verder zijn er door de wijk verspreid een aantal kleinere winkels op uiteenlopend gebied.

Religie, sport, onderwijs, zorg- en ontmoetingscentra, enz.

Veluws-Apeldoorns voortgezet openbaar onderwijs.                                    Westenenkerweg. Het gebouw wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als kantoor voor de Veluwse onderwijsgroep. Er worden nog wel verschillende cursussen gegeven.

Openbare basisschool. De Rietendakschool is onderdeel van ‘Leerplein 055′. Wie zou er niet in zo’n gebouw naar school willen!? Het straalt dezelfde tevreden rust uit als het Westenenkerpark, er tegenover.

Openbare basisschool de Eendracht

En verder:

 Het Westenenkerpark is een mooi, intiem park, dat door zijn grote statige bomen een bepaald soort rust uitstraalt. Het park ligt tussen de Zilverweg en de Koperweg.

 Stichting Nordic Walking Veluwe

Kinderdagverblijf Ukkie

Thomashuis Apeldoorn: een zorghuis voor (jonge) mensen met een beperking, voortgekomen uit een burgerinitiatief.

De Postduivenvereniging Zuid-Oost vindt u aan de Hoenderparkweg

‘Zuid Doet Samen’

Jamy Schenk  is de buurtassistent van de Metaalbuurt, Westenenk en Bouwhof- Noord. U kunt haar bereiken via 06-45208613 of jamy@zuiddoetsamen.nl