Zorgen voor elkaar in de Scarlattilaan!

scarlattilaan

Omzien naar elkaar in de buurt, dat is waar Zuid Doet Samen voor staat. Want wat is het toch fijn om elkaar in de straat te herkennen en ook een beetje te kennen, en elkaar – als dat nodig is – te helpen! Mevrouw Rademakers uit de Scarlattilaan ontdekte dat haar buren graag klaarstonden om te helpen toen zij naar het ziekenhuis moest en daarom even niet voor haar moeder kon zorgen.

Agnes Rademakers (75) zorgt namelijk al lange tijd in haar eentje voor haar moeder. Moeder is maar liefst 104 (en daarmee het oudste lid van Zuid Doet Samen!). Moeder is bedlegerig en heeft voortdurend zorg nodig. Agnes geeft haar die met veel liefde. Maar ze had zelf al lang last van haar heup. Eigenlijk moest ze geopereerd worden. Maar dat stelde ze steeds uit; wie moest er immers voor haar moeder zorgen als zij in het ziekenhuis lag?

Via de Zuidkrant was Agnes Rademakers in het verleden al in contact gekomen met Zuid Doet Samen. In een gesprek met Mechelien Burghout van Zuid Doet Samen werd duidelijk dat het toch echt tijd werd om geopereerd te worden. Maar ja, hoe moet dat dan met moeder? Kan er misschien thuiszorg geregeld worden? Er is wel goede thuiszorg vanuit Vérian, maar moeder heeft 24 uur per dag zorg nodig en die kan thuis niet geleverd worden. Vanuit zorginstellingen werd geopperd om moeder dan maar een paar weken op te laten nemen in een verpleegtehuis. Maar ja, dat wil mw. Rademakers helemaal niet. Dat kun je iemand van 104 toch niet aandoen? Die raakt dan helemaal in de war. Het moet toch mogelijk zijn om haar in haar veilige vertrouwde omgeving te laten zijn?!

Daarom bedachten Mechelien en Agnes om de buurt in te schakelen. Agnes vroeg haar buren of zij afwisselend voor moeder wilden zorgen. En dat wilden ze! ‘Heel erg fijn’, vertelt Agnes. ‘We hebben een heel schema gemaakt, wie op welk moment bij moeder zou zijn. Het liep geweldig. Ik kon met een gerust hart naar het ziekenhuis om geopereerd te worden. Ik ben heel erg blij met, en dankbaar voor alle hulp die de buren ons gaven!’

Naast buren hielpen ook een vrijwilliger van De Kap en mensen van Zuid Doet Samen. Zo was er continu aandacht voor moeder. Mechelien (directeur bij Zuid Doet Samen) heeft de nachten voor haar rekening genomen; zij is een week lang blijven slapen om moeder te verzorgen.

Fantastisch hoe deze mensen in de Scarlattilaan naar elkaar omzien! Mw. Rademakers: ‘Ik wil iedereen die geholpen heeft – en nog helpt – heel erg bedanken!’