Voorzitter Ton Kunneman: Omzien naar elkaar!

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid Ton Kunneman
Het loopt al weer in groot tempo naar het eind van het jaar. Naarmate ik ouder word lijkt het steeds sneller te gaan. Ik zie de lichtjes van kerst al. Maar die kunnen er vooral ook zijn omdat het donker is. De Coca-Cola wagen uit de reclame die die de straten aandoet. De gezelligheid. En het wordt af en toe ook weer venijnig koud. En we hebben ook weer onze kerstherberg achter de rug. Fantastisch zoveel mensen bij elkaar om stil te staan bij de kerst.
 
De buurcoöperatie is al weer bijna 2 jaar aan het werk. We zijn zelf ook een beetje beduusd over hoe goed het werkt. Toen we begonnen hebben we beloofd dat we huis aan huis zouden gaan aanbellen om ‘ouderwets’ buurt te maken. Om te vragen wat de mensen nodig hadden en wat ze konden bijdragen aan hun buurt. Ouderwets ja. Maar ook erg van deze tijd. Want mensen, de inwoners van Zuid willen graag bijdragen aan hun buurt zo blijkt. En ja, er zijn heel wat mensen die erg blij zijn dat ze er weer bij horen.
 
Het allerbelangrijkste in wat we doen is dat we onze buurtgenoten serieus nemen. Dat we vooral doen wat de bewoners zien zitten. Een erg eenvoudig principe. Net zo oud als het kerstfeest. Maar het wordt wel heel vaak vergeten dat het daarover gaat. In het begin hebben we veel weerstand gehad. ‘Jullie hebben niet de diploma’s om dit te doen,’ zo werd gezegd. Maar om mens te zijn met de mensen zijn geen diploma’s nodig.
 
Onze buurtassistenten verdienen een grote pluim. Het valt echt niet mee om in weer en wind te blijven aanbellen. Iedere deur weer een nieuwe ervaring. Soms leuk, maar soms ook droevig. We zijn nu bezig om na te denken over de toekomst. Wat we willen is meer invloed van de gewone burger op wat er gebeurd in hun leven. Dat er beter geluisterd wordt naar wat ze te vertellen hebben. Zuid Doet Samen is het levende bewijs dat het werkt. Door onze wijze van werken bereiken we vooral veel oudere mensen. We bellen overdag aan en missen daardoor een belangrijk deel van de werkende bevolking. En die zijn ook hard nodig in het proces van samen de buurt maken. Wij gaan onze werkwijze aanpassen zodat wij ook hen kunnen bereiken in het proces van omzien naar elkaar. En dat is ook mijn wens voor volgend jaar: laten we omzien naar elkaar!
 
Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid