Voorzitter Ton Kunneman: lang leve de verpleging!

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

Op dit moment is er weer veel publiciteit voor al die mensen die in de verpleging werken. Belangrijkste aandachtspunt is dat er te weinig zijn en dat ze bovendien voor zichzelf beginnen. Zuchtende directeuren van zorgleveranciers kreunen dat ze te duur worden en bij deze schaarste hun eigen prijs kunnen bepalen. Schande, hoe durven ze, zeggen ze.

Voor het gemak wordt even vergeten dat die verpleegkundigen die voor zichzelf beginnen, dat veelal niet om het geld doen, maar omdat ze door de dodelijke regelgeving hun vak niet goed kunnen uitoefenen. En dat geeft stress en veel ongenoegen. Ze staan nu eenmaal dicht bij de cliënt en willen het graag goed doen voor die cliënt.  En dat is lang niet altijd het doel van de organisatie waar ze werken.

Veel verpleegkundigen branden af door dit dilemma. Gelukkig zijn er ook een aantal verpleegkundigen die hebben geleerd hoe ze regels creatief kunnen interpreteren of zoveel mogelijk ombuigen in het belang van de klant. Ook is er een tendens gaande om de verpleging naar de wijk te brengen, in plaats van de instituties te laten uitdijen. En dat kan goed werken. Je moet dan wel zo slim zijn als bedrijf, dat je de klanten zoveel mogelijk dezelfde gezichten laat zien. Er ontstaat dan een band en die band op zich kan de genezing bevorderen.

Wij horen regelmatig inwoners van zuid verzuchtten: dat bedrijf is een puinhoop, maar de verpleging is zo lief, dat maakt alles goed. En dat is een heel belangrijk onderdeel van het verplegen: liefdevolle aandacht kunnen geven, en niet als truc maar gewoon van mens tot mens.

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid