
Het Right to Challenge is het recht om uit te dagen. Inmiddels is dit recht vastgelegd in de wet. De burger heeft het recht de overheid uit te dagen om taken die de overheid doet, door burgers over te laten nemen Dat kan als burgers denken dat ze het beter kunnen dan de overheid.
In heel Nederland schieten de bewonerscoöperaties als paddenstoelen uit de grond. Bewoners die de handen ineenslaan en samen dingen gaan doen die het leven in de buurt beter maken. Daar waar de overheid zich terugtrekt bijvoorbeeld. Maar ook als de overheid zich niet terugtrekt. Als burgers van mening zijn dat het werk dat de gemeente doet beter door burgers uitgevoerd kan worden, krijgen ze nu een kans. En met name op het gebied van zorg komt dat steeds meer voor.
Waarom kunnen burgers het beter? Dat geldt niet voor alles natuurlijk, maar in principe hebben burgers beter zicht op de praktijk van het leven. Bij de gemeente worden de plannen op afstand bedacht en dat geeft in de praktijk soms weer grote problemen. Dus vaak hebben burgers een voorsprong.
En denk dan niet per se aan vrijwilligers werk. Dat kan ook, maar er kan ook geld aan te pas komen. Wat de overheid doet kost geld en dat geld kan naar de burgers overgeheveld worden. Die kunnen er dan weer betaalde banen van maken. De Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (Zuid doet samen) krijgt ook geld van de gemeente om taken die anders door anderen gedaan zouden worden, te betalen. Subsidie uit de WMO. Onze buurtassistenten bijvoorbeeld. Wij proberen onze buurten leefbaarder te maken. En de zelfredzaamheid van onze buurtbewoners te bevorderen. En door het omzien naar elkaar te stimuleren lukt dat erg aardig.
Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid