Omzien naar elkaar

Om dat te bevorderen zijn wij in 2014 opgericht. En dat begint aardig te lukken. Die verrekte Corona heeft flink bijgedragen aan de noodzaak hiertoe. Veel mensen durven nauwelijks de straat op, boodschappen te doen, laat staan naar Ons Honk te komen. En heel veel mensen zien nauwelijks iemand meer. Heel naar en vermoeiend.  

Nu was het al eerder uit onderzoek bekend dat in geval van rampen over andere grote problemen automatisch het beste in de mens naar boven komt en er een grote hulpvaardigheid aan de dag gelegd wordt. Gaat alles erg goed dan gaat die hulpvaardigheid ineens in de slaap stand. Dus in de zin zitten er nog voordelen aan de Coronacrisis. Mensen doen voor buurtbewoners boodschappen, signaleren aan ons als mensen te eenzaam worden, koken voor de buren, spelen voor taxi bij ziekenhuisbezoek en gaan wat vaker op de koffie voor de gezelligheid. Erg mooi om mee te maken. 

En onze koks maken ook overuren; toen het laatst sneeuwde brachten wij per dag 24 warme maaltijden bij ingesneeuwde mensen. En de buurtassistenten zitten als spin in het web in hun buurt en hielden alles in de gaten. En ondertussen zorgtPaula samen met Jeroen op internet voor de nodige afleiding. Koffieochtend, bingo en leuke quizjes over Zuid. 

Wij zijn nu al aan het nadenken over de periode na de corona. Veel mensen zullen zonder werk komen en financieel zal het voor sommige mensen ook niet makkelijker worden. We houden u op de hoogte.

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid