Column voorzitter Ton Kunneman: de kosten van de zorg

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid Ton Kunneman

De minister is er erg over tevreden dat de stijging van de zorgkosten minder snel gaat dan gepland. De premie voor 2017 zal maar weinig stijgen en ook het eigen risico stijgt weinig of niet. Maar zijn de inwoners van ons land ook zo tevreden over de Zorgkosten?

Vooral voor de lagere inkomens is de hoogte van het eigen risico een fors probleem. Een van de voordelen van een hoog eigen risico is dat mensen zich meer bewust worden van de kosten van de zorg en dus minder zorg gaan consumeren. Maar ja, als je echt zorg nodig hebt en je kunt het eigen risico niet betalen, dan zie ik geen voordeel, maar alleen een groot nadeel. Dit nadeel is inmiddels ook tot de Tweede Kamer doorgedrongen en zal wel inzet worden van de verkiezingen. Dat de premie dit jaar niet stijgt, heeft waarschijnlijk ook te maken met de komende verkiezingen.

Een ander probleem is het ingewikkelde systeem dat we hebben gemaakt. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. De regels worden ontworpen door mensen die het probleem van het omdraaien van ieder dubbeltje voordat je het uitgeeft niet kennen. Maar dat zijn ook mensen die een hoog opleidingsniveau hebben en niet invoelen dat veel mensen er geen jota van snappen. Er zijn computerprogramma’s ontwikkeld die je helpen bij het doorgronden van al dat ingewikkelde gedoe en er zijn ook telefonische hulplijnen. Als je daarin terechtkomt, ben je in de aap gelogeerd. Los van de wachttijden zijn er computergestuurde keuzemenu’s, waar je absoluut geen verkeerde knop bij in moet drukken, want dan kun je weer helemaal bij af beginnen. Voor veel van onze leden is dit alles een grote bron van frustratie en onzekerheid.

Ik heb een paar maanden geleden al aangekondigd dat wij hier iets aan willen doen. In de komende maanden moet u een keuze maken tussen de vele mogelijkheden die er zijn wij mogen u daarbij niet adviseren. Maar we kunnen u wel informeren en erbij helpen om door de bomen het bos te blijven zien. Eind november organiseren wij daarom een voorlichtingsbijeenkomst hierover. In de Zuidkrant van oktober leest u hier alles over!

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

Deze column verscheen eerder in de Zuidkrant, dé huis-aan-huis-krant van Apeldoorn-Zuid.