Knelpunten bij het langer thuis blijven wonen

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

Op zich is het aardig bedacht door de landelijke overheid: hoe langer mensen thuis wonen, hoe goedkoper het is. En misschien is het ook wel leuker. Zuid Doet Samen probeert er alles aan te doen om het voor bewoners van Zuid makkelijker te maken en ook leuker om thuis te kunnen blijven wonen. Voor veel mensen is bijvoorbeeld het alleen wonen helemaal niet leuk. Ze zien niemand meer, stoppen met goed voor zichzelf te zorgen en worden erg eenzaam. Dat zijn er veel, maar gelukkig is daar veel aan te doen.

Maar er zijn ook nog genoeg mensen die goed voor zichzelf kunnen op komen, zo bleek onlangs uit een artikel in De Stentor. Bewoners van Nieuw Zuidzicht aan de Roekenhof zijn boos dat hun afvalcontainer voor de deur van het complex weg gaat en ze honderden meters moeten lopen met een zware afvalzak naar een ondergrondse container. Dat is te ver voor ouderen die slecht ter been zijn. Het blijkt echter niet zo makkelijk om daar iets aan te doen.

Om te beginnen is de bureaucratie een veelkoppig monster. De Woonmensen zou als eigenaar van het gebouw hard moeten ageren. De gemeente is ook een veelkoppig monster waarvan de ene kop zegt dat mensen langer tuis moeten blijven wonen en de andere kop zegt: afval is niet ons probleem, maar dat van Circules. En Circules zegt dat ze niet anders doen dan het afvalbeleid van de gemeente uitvoeren.

Maar bij al die bureaucratieën werken geen mensen die slecht ter been zijn, die geen grote zak afval kunnen dragen, laat staan een paar 100 meter transporteren… Kortom: hier gaan theorie en praktijk niet hand in hand. Indien we roepen dat mensen langer thuis moeten blijven wonen, moeten we ook nadenken over wat dat betekent! En dat nadenken moet niet uitsluitend gebeuren door mensen die goed ter been zijn, mensen die 2 keer modaal verdienen op het gemeentehuis, maar ze moeten gaan praten met mensen die niet goed ter been zijn en van hun AOW moeten rondkomen. En geen geouwehoer of kwartetten wie de schuld heeft, maar gewoon oplossen!

Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid