Kersttijd

Kerst is over de hele wereld een feest van samenzijn. Vroeger was het samen naar de kerk en daarna samen eten en drinken. Dat samen naar de kerk is een stuk minder geworden binnen onze westerse cultuur. Maar de wens tot samenzijn rond deze tijd blijft levendig. De restaurants zitten boordevol van families die met elkaar het kerstdiner verorberen. Er worden cadeaus voor elkaar gekocht en rond het kerstverhaal zijn er vertellingen – en moderne uitvoeringen daarvan – in Tv-programma’s. Aan vrienden en bekenden worden kaartjes rondgestuurd met de beste wensen.

Toch zijn er vrij veel mensen die als een berg tegen de kerst opzien. Dat zijn mensen die niet samen zijn. En dat worden er steeds meer. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt nog steeds toe. En in Zuid wonen relatief veel eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld in Apeldoorn is het 35% maar in Zuid is het 41%. Niet dat die allemaal ongewild alleen zijn met de kerst, maar van degenen die opzien tegen de kerst is het grootste deel alleenstaand. En de officiële instanties gaan allemaal zoveel mogelijk dicht zodat iedereen het kerstfeest kan vieren…

Wij spelen op de vraag in door zoveel mogelijk open te zijn is deze tijd. Zo vieren we 13 december onze kerstherberg. Op tweede kerstdag is er in Ons Honk een leuke kerstlunch en op derde kerstdag een brunch. Alleen zijn hoeft niet meer tijdens de kerst!

Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid