Geen tekort aan tekorten

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

De laatste weken kun je geen krant opslaan of er is sprake van een tekort. Vooral op het gebied van de gezondheidszorg in Apeldoorn. Maar wat betekent dat nou concreet? Zijn de pillen op? Gaan de dokters staken omdat ze hun geld niet krijgen? Zijn de ziekenhuizen wegens geldgebrek maar halve dagen open? 

Zelf had ik onlangs een tekort aan vitamine d. Nou, dat heb ik geweten. Pijn in al mijn spieren, hoofdpijn, moe. Ben naar de dokter geweest. Die zag al gauw wat het was, typte een recept in de computer, verwees me naar de apotheek en meldde dat ik over 4 weken moest langskomen om te kijken of het beter was. Na 2 weken was ik het alweer vergeten dat ik een tekort had. 

Alleen in de kranten bleven de tekorten me aangrijnzen. Kreeg de neiging op zoek te gaan naar de plaatsen waar ik die tekorten zou kunnen zien. Dat viel niet mee. Sprak onder meer met een mijnheer die te bijna te laat in het ziekenhuis was gekomen, omdat de benzine op was. Maar dat was niet het gevolg van de bezuinigingen. Gewoon vergeten te tanken. Kwam wel veel tekort aan aandacht tegen. Sommige mensen voelden zich wel ziek daardoor. De sociaal cultureel medewerker die de eenzame mensen “behandelde” zag wel een duidelijk effect van de bezuinigingen. Er was een groot tekort aan mensen zoals hij die eenzame mensen behandelde. Altijd hetzelfde met die gemeente. Ze zitten te ver van de realiteit…  

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid