Feestelijke afsluiting stageperiode Hoornbeeck studenten

De studenten waren -terecht - erg trots op het behalen van hun stage!
De studenten waren -terecht – erg trots op het behalen van hun stage!

Woensdag 20 april was een bijzondere dag voor een groep studenten van het Hoornbeeck College. Deze studenten, die de opleiding ‘helpende zorg en welzijn’ volgen, hadden hun laatste stagedag bij Zuid Doet Samen. Het was de afsluiting van een mooie en leerzame periode, maar ook het afscheid van buurtbewoners waar de studenten lang mee optrokken.

De ochtend begon zoals alle andere stagedagen: eerst in buurthuis Ons Honk een gezamenlijke start en daarna naar de buurtbewoners toe. Via Zuid Doet Samen (een buurtcoöperatie in Apeldoorn-Zuid en erkend leerwerkbedrijf) lopen studenten van het Hoornbeeck College stage bij buurtbewoners in Apeldoorn-Zuid. Deze stage doen ze bij de mensen thuis om zo te leren wat het werken in de wijk inhoudt. Op die manier wordt oud ondersteund door jong en jong leert van oud.

Zo gewoon als de dag begon was die dag eigenlijk niet. Het was de laatste keer dat de studenten thuiskwamen bij de bewoner met wie ze inmiddels een nauwe band hadden opgebouwd. Dat was voor zowel de studenten als voor de buurtbewoner een emotioneel moment, zo vertelden verschillende studenten toen ze weer in de thuishaven van Zuid Doet Samen, Ons Honk, aankwamen. De studenten liepen wekelijks stage in de periode september 2015 tot april dit jaar. Een hele tijd waarin veel studenten een nauwe band kregen met de buurtbewoner bij wie ze stageliepen.

Het was ook een periode waarin de studenten veel leerden. Praktische vaardigheden, maar vooral ook leerden ze met buurtbewoners in contact te gaan en leerden zij het belang van aandacht geven. Ze leerden ook veel van de levenservaring van de meestal oudere buurtbewoners waar ze stageliepen. Soms waren dat belangrijke levenslessen (bv. hoe ga je om met sociale media), maar ook heel praktisch: ‘hoe kook ik een pan erwtensoep?’.

In Ons Honk volgde na het afscheid bij de buurtbewoner thuis, een feestelijke afsluiting van de stageperiode. Het Hoornbeeck College had een heerlijke high tea met lekkere hapjes bereidt. Een buurtbewoner kookte een heerlijke pan soep. Studenten, werkbegeleiders en veel buurtbewoners genoten van het heerlijke eten en het gezellige samenzijn. Erg mooi waren de gedichten en verhalen die enkele studenten voordroegen.

Hoogtepunt van de bijeenkomst was de uitreiking van de certificaten als bewijs van afronden van de stage. Deze werden uitgereikt door niemand minder dan Hans Spekman, bekend uit de landelijke politiek. De onderwijswethouder van Apeldoorn, Johan Kruithof, was ook van de partij.

De studenten werden gedurende hun hele stageperiode begeleidt door de werkbegeleiders van Zuid Doet Samen. Ook voor hen was het een bijzondere dag. Enerzijds omdat ook zij afscheid namen van de studenten, maar ook omdat zij zelf een certificaat kregen uitgereikt. Dit was de kroon op de cursus tot werkbegeleider die zij afgelopen tijd volgden.

20160420_122116(0)
De werkbegeleiders kregen uit handen van Hoornbeeck-docenten Philip Dokter en Jenneke Haasse, hun certificaat voor het succesvol volgen van de cursus tot werkbegeleider.