De belevenissen van… buurtassistent Tomaz

Mag ik mij voorstellen? Ik ben Tomaz Pattiapon, buurtassistent in De Heeze voor Zuid Doet Samen. Ik ben als buurtassistent begonnen in de Componistenbuurt en daarna Metaalbuurt; inmiddels werk ik al enige tijd in De Heeze.

Wat doet een buurtassistent? Het belangrijkste is het omzien naar elkaar bevorderen. Mensen uit de buurt verbinden, matchen, kijken wat de mensen zouden willen, ondersteuning bieden, adviseren en vooral een luisterend mens zijn.

Wij bellen huis aan huis aan, stellen ons voor en vragen enkel aan de bewoners hoe het gaat en van daaruit kijk je wat er nodig is. Op straat zijn mensen vaak nieuwsgierig naar wat ik doe. Ik word dan herkend door het Zuid-Doet-Samen-blauwe jas en zo heb ik leuke gesprekken. Heb door de jaren heen bij veel deuren aangebeld en goede en leuke contacten opgebouwd in de buurt.

Ik ben erg geïnteresseerd in mensen en wat hun bezighoudt, want ieder individu is belangrijk en heeft zo zijn of haar verhaal. Tijdens de gesprekken probeer ik de mensen handvaten en het vertrouwen mee te geven en te vertellen dat zij niet veel nodig hebben om vrede en geluk te ervaren.

Wat mij opvalt in De Heeze is dat er veel ouderen van boven 80/90 zijn en dat één bewoner eind van het jaar zelfs 100 jaar wordt. Ik ben blij te mogen samenwerken met het Buurtteam De Heeze. Dat is een team van professionals van o.a. Stimenz, Ons Huis, de wijkagent en de gemeente. Verder ondersteun ik buurtraad De Heeze. Tevens ondersteun ik de commissie speelveld Zichtveld waarbij o.a. de beheerder van Vrijzicht betrokken is.