Coumn voorzitter Ton Kunneman: het einde van de zomer nadert al weer

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid Ton Kunneman

Je kon het begin augustus al merken. ‘s Nachts kon het toen al flink koud worden, maar als de ochtend eenmaal begonnen was, werd het na een paar uur gelukkig weer lekker warm.

Zuid Doet Samen heeft een drukke zomer gehad en dat heeft ook met onze manier van werken te maken. We proberen dàt te doen wat de bewoners vragen, en je zou kunnen denken dat mensen in de zomer minder behoefte hebben aan gezelligheid. Ze kunnen immers makkelijker naar buiten en met elkaar in contact komen. Maar nee! Er bleek een grotere behoefte aan gezelligheid dan dat we hadden gedacht. Ons Honk zat stampvol. En ook onze vrijwilligers hebben vakantie, maar we hebben het gered. Met wat extra vrijwilligers en wat reservekrachten (ik heb zelf ook nog een koffieochtend gedraaid, – vraag alleen niet hoe) is het weer gelukt.

Een andere behoefte die bleek te bestaan is dat mensen behoefte hadden aan feestelijkheid. Daar moesten we wel even over nadenken. Past dat binnen de subsidieregels? We zijn immers geen feestvereniging. Maar alles hoeft natuurlijk ook niet bloedserieus. Dus hebben we vijf zomerfeesten georganiseerd, een picknick en een barbecue. En dan was een doorslaggevend succes! We hadden al ervaring met livemuziek tijdens de radio-uitzendingen van het Geluid van Zuid. En dat wordt steeds meer een dolle boel. Mensen zingen mee en dansen. Naast veel informatie dus ook veel plezier. Maar ja, daar raak je toch een beetje aan gewend. Toen we met 40 man aan het picknicken waren in het Zuiderpark, kwam al snel de vraag waar de muziek was. Dat gaan we volgend jaar proberen te regelen.

De balans opmakend komen we tot de conclusie dat die positief is. Ja, het heeft veel gevraagd van ons organisatietalent en het heeft ook extra geld gekost. Maar die meerkosten zijn opgebracht door de deelnemers zelf; -voor niets gaat de feestzon niet op. Nu ben ik benieuwd wat de inwoners van Zuid in de herfst en de winter willen!

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

Deze column verscheen eerder in de Zuidkrant Apeldoorn, dé huis-aan-huis-krant van Apeldoorn-Zuid.