Column voorzitter Ton Kunneman: valtraining

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

Op de woensdagmiddagen organiseren wij allerhande activiteiten. In mei was het de maand van ‘Aandacht voor jezelf’.  Toen was er zitdans, zityoga, valtraining en nog veel meer. Vorig jaar had ik die valtraining al langs zien komen en het leek me tamelijk nuttig. Maar ja, om als voorzitter met je oude en stijve lijf ten aanzien van een ruim publiek van leden en medewerkers expres op je snufferd te gaan, was een gedachte waar ik even aan moest wennen…

Maar een paar weken geleden was het zover. Gelukkig zag ik niet erg veel bekenden in de zaal. Fysiotherapie Bos en Weide verzorgde deze middag.  Na een interessante uitleg over de oorzaken en gevolgen van vallen, volgde de praktijktraining. Grote dikke matrassen werden op de grond neergelegd en daar kon het feest beginnen. Ik heb me niet direct als vrijwilliger aangemeld, maar ja, iedereen kreeg een beurt. Een aardige jongedame van Bos en Weide kwam me halen. Erg groot was ze niet en ik vroeg me af of ze me wel overeind kon krijgen indien nodig. Ik viel als een baksteen en het duurde wel even voordat ik de techniek onder controle kreeg. Dat vallen was nog tot daaraantoe maar daarna moest ik weer overeind proberen te komen. Dat had heel wat voeten in aarde.

Een paar weken later was ik met Iris een fietstocht aan het maken en kwam ik in een rails terecht die in de weg liep. Ik viel; er was geen houden aan.  De weg was hard en nat. Iris begon al snel met controleren of ik iets gebroken had. Dat bleek niet zo.  Achteraf realiseerde ik mij dat wat ik tijdens de valtraining had geleerd onbewust had toegepast. Mijn valpartij trok nogal wat bekijks, onder meer van 3 jonge meiden die uit hun auto kwamen aangerend. Samen met Iris hebben ze me opgehesen en weer op de benen gezet. Eind goed al goed. En: die valtraining is een aanrader!

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid