Column voorzitter Ton Kunneman: bewegen

Voorzitter van onze Buurtcoöperatie Ton Kunneman
Voorzitter van onze Buurtcoöperatie Ton Kunneman

Toen ik laatst op een foto een baby zijn voet in zijn mond zag stoppen, vroeg ik me af of ik dat ooit zelf ook gekund heb. Dat kan ik me nu in ieder geval niet meer voorstellen… Ik realiseerde mij pas echt dat ik stijf en stram geworden ben, toen mijn vriendin mij vroeg of ze me moest helpen mijn sokken aan te trekken. Mijn linker sok gaat nog aardig makkelijk aan en uit, maar mijn rechter sok is een ware martelpartij. En ja, dat moet wel iedere ochtend gebeuren! Ik besloot dat ik maar eens wat moest gaan doen aan mijn gebrek aan lenigheid.

Naarmate je ouder wordt, loopt die bewegelijkheid vanzelf terug. In ieder geval wel bij mij. Ik fiets veel en met die trapondersteuning kun je aardig compenseren dat je geen 30 meer bent. Maar met veel andere dingen wordt het moeilijker om het te verbergen. Dus ging ik in overleg met Rogier Bos, bestuurslid van Zuid Doet Samen en fysiotherapeut van Bos en Weide. Rogier deed eerst een aantal testjes bij mij. Om een lang verhaal kort te maken, ik ben niet bepaald lenig, sterker nog: de meeste testuitslagen pasten niet eens in het computerprogramma waarin de resultaten worden vastgelegd. Ik zit nu op fysio-fitness en kan inmiddels mijn sok weer aankrijgen. Maar heb wel regelmatig spierpijn…

Ik was ook onmiddellijk enthousiast over het plan van Zuid Doet Samen om maart tot de ‘Maand van beweging’ te benoemen. Ik had gemerkt aan mezelf dat te weinig beweging tot lastige situaties aanleiding kan geven. En beweging kan ook leuk zijn. Wij vroegen aan inwoners van Zuid wat zij leuk vonden. Erg hoog scoorde de seniorendisco. Dus die komt er!

Tijdens onze kerstherberg werd een van de tenten erg drukbezocht. Hier werd muziek gemaakt en er werd spontaan gedanst. Hierop nam Phoenix contact met ons op, want konden we niet iets samen organiseren? Zij verzorgen al decennialang in Zuid (volks-)dans activiteiten. Dus het aangename met het nuttige verenigen. Zij gaan nu een leuke workshop volksdansen organiseren!

Volgens mensen die er verstand van hebben moet je 5 dagen per week 30 minuten per dag bewegen. Dat kan bijvoorbeeld fitness zijn, of werken in huis. Maar ook leuke dingen zoals wandelen, fietsen of dansen tellen mee.

Wij gaan die leuke activiteiten organiseren in onze Maand van Bewegen! Zoals dus die ouderendisco en volksdansen. Verder gaan wij een middag laten zien hoe je thuis kunt sporten. Ook Rogier komt een middag langs om te laten zien hoe leuk bewegen is en dat je er niet voor naar een sportschool hoeft.

De eerste activiteit is aanstaande woensdagmiddag. Dan komt Phoenix langs voor een workshop volksdansen. Erg leuk! U bent tussen 13:30 en 16:00 van harte welkom in Ons Honk, Sperwerlaan 18. Deelname is gratis en opgave is niet nodig. Er zijn koffie, thee en vooral veel gezelligheid!
Ik zie ernaar uit om samen met u te gaan bewegen!

Deze column verscheen eerder in de Zuidkrant.