Column voorzitter Ton Kunneman: de donkere dagen voor kerst

Voorzitter van onze buurtcoöperatie Ton Kunneman
Voorzitter van onze Buurtcoöperatie Ton Kunneman

De winkels liggen weer vol artikelen voor Sinterklaas en over een paar weken zal dat ook voor de Kerstdagen het geval zijn. Beide horen bij die typische familiefeesten die je helpen om de donkere dagen in december gezellig door te komen. Lekker eten en drinken, mooie versieringen en cadeautjes horen daarbij. En na de kerst gaan we al weer op weg naar het voorjaar.

 De laatste jaren hebben we niet veel echte winters meer gehad. Maar ook het karakter van het kerstfeest is veranderd. Er ligt minder nadruk op de religieuze aspecten en meer op de materiële. Waar kerst vroeger een typisch familiefeest was, is dat tegenwoordig minder. Het familieverband wordt minder belangrijk. Kinderen vieren kerst niet meer vanzelfsprekend bij hun ouders. En er zijn ook steeds meer mensen die niet echt in gezinsverband wonen. Vroeger waren dat vooral de alleenstaande ouderen maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer jongeren die alleenstaand zijn.

 Voor die groep alleenstaanden is Kerstmis lang niet altijd dat gezellige familiefeest meer. Vooral voor de oudere mensen die vroeger kerst in gezinsverband vierden, is dat pijnlijk. Het vergroot het gevoel van eenzaamheid extra. Het benadrukt het verlies van dierbaren of kinderen die er aan gewend zijn geraakt hun eigen weg te gaan.

 Eenzaamheid wordt een steeds groter maatschappelijk probleem. Mensen worden ouder en de sociale verbanden waarbinnen ze vroeger leefden, vallen weg.

Tegenwoordig noemen wij die sociale verbanden ‘netwerken’. Je wordt voor veel problemen geacht steun te zoeken binnen je eigen netwerk. Je kunt ook zeggen: je kennissenkring. Maar ja, naarmate je ouder wordt, wordt die groep steeds kleiner. Omdat mensen doodgaan, of omdat de ouderdom met gebreken komt zoals minder mobiliteit, of minder communicatieve vaardigheden.

 Zuid Doet Samen probeert in de verschillende buurten mensen aan elkaar te koppelen of mensen naar ontmoetingsplekken te begeleiden. Dat lukt heel goed, gezien de grote toeloop die we hebben en de dankbaarheid van de mensen. En in de kerstvakantie blijft Ons Honk gewoon open; dus u kunt gewoon naar de koffieochtenden blijven komen!

 Vrijwilligers en buurtassistenten organiseren een Kerstherberg op vrijdag 18 december van 16.00 tot 21.00 uur in Ons Honk. Om weer samen een beetje van dat kerst-familiegevoel mee te maken. U bent allen van harte welkom. We beginnen expres al in de middag, want veel oudere mensen vinden het niet prettig om ‘s avonds in het donker nog uit te gaan. Ik hoop u op 18 december te ontmoeten!

 

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid