Column Ton Kunneman: Verbouwing

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

Vorig jaar hebben wij Ons Honk gekocht. Ooit was het een kerk, maar inmiddels is het al 60 jaar een buurthuis. Toen wij erin gingen stond het leeg. De gemeenteraad had een nogal zwieberig beleid ten aanzien van buurthuizen. Maar dat ze hard nodig zijn, blijkt wel uit het feit dat wij in een paar jaar tijd tot een drukke en gezellige ontmoetingsplek zijn uitgegroeid. En dat niet op de laatste plaats dankzij Mechelien en haar ploeg van vrijwilligers en medewerkers!

In de NRC van 9 maart stond in de rubriek ‘Van onder op’ een verslag van een journaliste die een dagje met onze buurtassistent Tomaz Pattiapon mee de wijk in was gegaan. Natuurlijk zijn ze ook in Ons Honk geweest. Volgens de journaliste was Ons Honk het epicentrum van onze activiteiten en dat klopt ook. Maar het epicentrum is wel aan een aanpassing toe…

Zo is de keuken te klein om voor meer dan 30 mensen maaltijden te maken. En die zijn er regelmatig. Ook waren de toiletten niet meer toereikend en was er een rustigere ruimte nodig dan de grote zaal. Die zit vaak helemaal vol en voor sommige mensen is dat te druk. Dat hebben we allemaal gecombineerd: er komt een nieuwe woonkeuken. Een zegen voor de koks maar ook voor bewoners die een rustiger omgeving willen hebben.

Met de aannemer hebben wij een plan gemaakt onder de noemer: tijdens de verbouwing gaat het ontmoeten gewoon door. Dat lukt erg goed. Inmiddels is de nieuwe toiletgroep klaar. Ergens eind april zullen we misschien een paar dagen dicht moeten, maar de buurt heeft al aangegeven dat de koffieochtenden gewoon kunnen doorgaan bij de mensen thuis in onze straat. En de koks hebben al toegezegd dat ze dan gewoon voor het eten proberen te zorgen. Zal wel een hele tour worden, maar wordt vast wel gezellig.

Tenslotte, een verbouwing is erg duur, maar gelukkig krijgen we hulp. De provincie, het VSB Fonds en het Oranje Fonds dragen allemaal fors bij aan de kosten. Zo kan Ons Honk weer een tijdje vooruit!

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid