Bureaucratie en brievenbussen

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.
Een van onze leden meldde ons dat de brievenbus op de hoek Waalstraat-Rijstraat wordt weggehaald. De gewijzigde postwet (per 1 januari 2016) maakt het mogelijk dat de loopafstand naar een brievenbus verhoogt mag worden van 500 naar 1000 meter. Je vraagt je dan af: waarom 1000 meter. Ik weet nog uit de tijd dat ik bij Bos en Weide een looptraining deed, omdat ik etalagebenen had, dat zelfs 500 meter al een flink eind lopen is. De gedachte aan 1000 meter zou mij in die tijd het zweet hebben doen uitbreken. Inmiddels ben ik van die etalagebenen af, maar toch.
 
Het zijn niet alleen etalagebenen, maar ook moeilijke heupen en knieën die dat een lange afstand maken. Of gewoon en zwak hart of de een of andere spierziekte. De jeugd heeft geen brievenbus nodig, maar de helft van onze leden wil liever info op papier van ons hebben dan via de computer. En als je geopereerd wordt aan knie of heup wordt je vrij snel het ziekenhuis uit gekieperd en lopen moet je dan oefenen, maar niet op deze afstanden.
 
Ik denk dan: er zitten toch ook mensen achter dit soort beslissingen? Zij hebben misschien wel het geld en de conditie om de halve marathon van New York te lopen, maar dat gaat niet op voor een belangrijk deel van onze leden. Ze schrijven graag een brief en zijn niet al te mobiel. Maar ja, dat is het kenmerk van bureaucratie, het staat ver van de leefwereld. Maar in de leefwereld worden mensen al maar ouder en moeten ook als ze slecht ter been zijn thuis blijven wonen. PostNL zegt dat ze advies aanvragen bij de gemeente, maar ook de ANBO, Unie KBO en de PCOB. En die vinden het allemaal prima. Het zegt meer over de afstand tot de leefwereld die deze organisatie hebben dan over de kwaliteit van hun adviezen!
 
Ton Kunneman
Voorzitter Buurtcooperatie Apeldoorn-Zuid