‘Blij dat ik iets kan betekenen voor de mensen!’

Sylvia Finke (tweede van rechts) is ook vaak aanwezig bij de koffieochtend op dinsdag! Ook dan kunt u haar aanspreken met al uw vragen!
Sylvia Finke (tweede van rechts) is ook vaak aanwezig bij de koffieochtend op dinsdag! Ook dan kunt u haar aanspreken met al uw vragen!

Met onze buurtassistenten bent u waarschijnlijk al bekend. Zij bellen huis aan huis aan in de straat om met u in gesprek te gaan over hoe het u vergaat, of u de juiste ondersteuning krijgt en om het omzien naar elkaar te bevorderen. Minder bekend is dat bij Zuid Doet Samen ook een zorgcoach actief is. Haar naam is Sylvia Finke. Graag stellen we haar aan u voor.

Sylvia is een zorgvrouw in hart en nieren. Al lange tijd werkt ze op Randerode. Daar leerde ze Mechelien Burghout kennen. Toen zij samen met Ton Kunneman plannen kreeg om een buurtcoöperatie op te richten was Sylvia meteen enthousiast.
Inmiddels is ze zelf actief bij Zuid Doet Samen; als zorgcoach.

Gevraagd naar wat dat inhoudt, vertelt Sylvia: ‘Als zorgcoach begeleid ik mensen die vragen hebben over waar je terecht kunt voor welke zorg.’ Door haar jarenlange ervaring in de zorg weet Sylvia veel over wat waar te halen valt. Zij kan u dus doorverwijzen naar de juiste hulp bij de juiste instantie. En helpen bij de aanvraag daarvan.

Niet altijd is zorg van een instelling nodig. ‘Ik ga met de mensen in gesprek en breng in kaart wat mensen willen. Vervolgens kijken we samen naar wat mensen zelf kunnen of wat mensen om hen heen kunnen betekenen. Vanuit Zuid Doet Samen kunnen we ook een vrijwilliger regelen die mensen kan ondersteunen of een stagiaire die de huishoudelijke hulp kan aanvullen.’

Een belangrijk deel van het werk van Sylvia is het ondersteunen bij WMO gesprekken. Afgelopen jaar is veel veranderd in de zorg. Veel zorg (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of scootmobiel) moet via het WMO loket van de gemeente aangevraagd worden. Sylvia ondersteunt onze leden bij die aanvraag. Zij praat met u om het gesprek voor te bereiden en ondersteund u in het gesprek. Doordat Sylvia veel contact heeft met het WMO loket zijn de lijntjes kort, weten wij de procedures en kan zij u goed van dienst zijn.

Dankbaar werk, vindt Sylvia: ‘Mensen ervaren de gemeente en andere instanties als een hoge drempel. Zuid Doet Samen heeft gelukkig geen hoge drempels en dat voelen mensen. Daardoor komen ze wel naar ons toe en kan ik ze helpen om de juiste ondersteuning te krijgen. Dat vind ik erg mooi om te doen. Ik wordt er blij van als ik iets voor anderen kan betekenen!’

Heeft u behoefte aan ondersteuning? Laat het ons dan weten. Contactgegevens vindt u onder het kopje ‘contact’. Sylvia en de buurtassistenten staan graag voor u klaar!