Belevenissen van… Buurtassistent Ilonka

In gesprek met de bewoners komt het regelmatig ter tafel, dat er in deze buurt geen winkels en ontmoetingspunten zijn. De bewoners zijn, wat dat betreft, aangewezen op de aangrenzende buurten zoals de Heeze, Ugchelen (sorry, dat is geen buurt maar een wijk, ooit een aangrenzend dorp).

Voor bewoners die niet (meer) mobiel zijn, is dat vervelend. Ze vertellen mij dat er lieve buren en zorgzame kinderen zijn die regelmatig komen en vragen of ze je ergens mee van dienst kunnen zijn. Daar zijn ze ook erg blij mee. De buren en kinderen doen echt wat ze kunnen om te helpen. Maar de ouderen of degenen die om andere redenen  minder zelfredzaam zijn,willen zo lang mogelijk onafhankelijk blijven. “Want ze hebben het al zo druk”, hoor ik vaak. Er zijn zelfs bewoners die het bezoek aan arts of specialist daardoor uitstellen of zelfs afzeggen!

Waar zouden ze mee geholpen zijn, vraag ik dan. Soms komt de herinnering boven aan de SRV-wagen.  Daar kwam je de buurtgenoten ook tegen. De melkboer, de winkel op de hoek, de IJscokar in de zomer..het bestaat niet meer..net zoals de huisvrouwen..Het klinkt misschien, ouderwets.  Dat was vroeger. Niet rendabel ,het kost alleen maar geld.

Al pratende komen we wel op ideeën …Bijvoorbeeld: Er komt een grote bus in de straat, met de boodschappen die net zo duur zijn als in de supermarkt. Verse producten, zuivel en groente. Of gezonde, kant-en-klare, maaltijden. En een echte brievenbus. Hèe.. wat leuk, er zit een koffiehoekje in!! De buurman zit er al; even horen hoe het met hem gaat. De buschauffeur/ winkelbeheerder of eigenaar heeft er lol in. Lekker onder de mensen, in voor een praatje en behulpzaam.

Zou zo’n initiatief helpen om mensen langer zelfstandig te kunnen laten wonen? En eenzaamheid verlichten? Zijn er bewoners/ ondernemers/bestuurders die hier een uitdaging in zien?

Bewoners rondom het Westenenkerpark  hopen dat de opening van het Theehuis in het park doorgaat. Het zou voor de bewoners veel betekenen. Een prachtlocatie met uitzicht op het park. Een kopje koffie halen in ongedwongen vriendelijke sfeer, een bakje water voor de hond die mee is gelopen, een praatje, de krant lezen, je fiets laten repareren, netwerken, een cadeautje kopen in het winkeltje en nog veel meer.

Tot ziens in de buurt en een hartelijke groet van mij!

Ilonka Oldenhof

Buurtassistent Zuid Doet Samen

06 83550928