Edelmetaalbuurt

De buurt Winkewijert is genoemd naar de beek Winkewijert die door dit deel van Apeldoorn stroomt. Het is een klein buurtje met voornamelijk woonhuizen, dat naadloos overgaat in de zogenaamde ‘Edelmetaalbuurt’. Wij zullen beide buurten op onze site dan ook als één geheel behandelen: Winkewijert / Edelmetaalbuurt.

Overigens komt men naast Winkewijert ook de schrijfwijze ‘Winkeweijert’ tegen.

In de Edelmetaalbuurt, of vaak kortweg ‘de Edelmetaal’ genoemd, heeft men voor de naamgeving van de straten gekozen uit de edelmetalen in het ‘periodiek systeem’. Ten noorden van de Aluminiumweg is gekozen uit de andere, niet-edele metalen uit dit systeem: ‘de Metaalbuurt’.

Het is dan ook logisch om het ontmoetingscentrum dat aan de Aluminiumweg op de grens van beide buurten ligt ‘de Alliage’ te noemen: de verbinding van edel en onedel metaal. Waar deze buurten hun thema aan te danken hebben weten we niet. Misschien heeft een ambtenaar zich laten inspireren door het feit dat In Apeldoorn en omgeving in het verleden veel ijzer is gemaakt. Er zijn hier twee soorten ijzererts te vinden: het moerasijzererts en de klapperstenen. De klapperstenen zijn in de vroege middeleeuwen (ca 700-1000) gebruikt voor grootschalige productie van ijzer. Maar nogmaals: we weten het niet!

De Winkewijert/Edelmetaalbuurt is een rustig buurtje met relatief veel openbaar groen. De bebouwing is er gevarieerd, maar bestaat toch vooral uit oudere (± jaren vijftig) en eenvoudige rijtjeswoningen. Uit dezelfde tijd stamt een aantal lage galerijflats. Aan de westkant is er een aantal oudere (± begin 20ste eeuw) twee-onder-een-kap woningen, die langs de Winkewijertlaan naar het zuiden overgaan in luxe vrijstaande woningen, eigenlijk villa’s, met grote tuinen. Verspreid door de buurt treffen we ook recentere bebouwing aan, zoals geschakelde etagewoningen en ook een kleine, moderne flat (aan de Arnhemseweg). Opmerkelijk is een ruim opgezet woonerf met gelijkvloerse bungalowachtige woningen.

De Winkewijert / Edelmetaalbuurt wordt aan de oostkant begrensd door de Arnhemseweg en aan de noordkant is dat de Aluminiumweg. Aan de west- en de zuidkant vormt de Laan van Westenenk de grens, maar feitelijk houdt bewoning in het zuiden al op waar het Politie Opleidingsinstituut (voormalig seminarium) begint, ter hoogte van de Kwikstraat.

Ontmoetingscentrum 'de Alliage'
Ontmoetingscentrum ‘de Alliage’

 Algemene voorzieningen

 Winkels, enz.

Er is weinig commerciële bedrijvigheid in de Winkewijert / Edelmetaalbuurt. Er is een afhaalchinees, een bloemenwinkel en ‘de Voordeelmarkt’ (alle drie aan de Aluminiumweg) en daarmee houdt het op. Over ‘de chinees’ moet worden vermeld dat hij een prima ‘Surinaamse nasi’ (of bami) maakt, maar u moet wel contant geld meenemen, want u kunt hier niet pinnen.

Verder is er een aantal zzp-bedrijven in de Edelmetaal gevestigd, zoals rijscholen en klusbedrijven, maar die hebben qua bedrijvigheid geen bijzondere impact op de buurt.

 Religie, sport, onderwijs, zorg- en ontmoetingscentra, enz.

De Winkewijert / Edelmetaalbuurt is een klein buurtje, met weinig tot geen voorzieningen. Aan de andere kant van de Arnhemseweg (de begrenzing van de buurt aan de oostkant) zijn wel voorzieningen, zoals winkels (Schubertplein), een drukbezochte wekelijkse markt (op vrijdag), kroegen en een snackbar.

Een flink stuk ten noorden van de Aluminiumweg vinden we een groot gezondheids- en ontmoetingscentrum (de Graanhof).

Wel is er in de Edelmetaal een Christelijke basisschool, de Willem van Oranje school.

Bekend in heel Apeldoorn – en verre omstreken – is ook de voetbalclub Colombia uit de Winkewijert / Edelmetaalbuurt, maar deze club heeft weinig impact op de buurt.

Op sociaal-maatschappelijk gebied is ‘de Alliage’ de enige voorziening in de buurt. Omdat ‘alliage’ de verbinding tussen een edel en een niet-edel metaal betekent, mikt men duidelijk op bezoekers van beide kanten van de Aluminiumweg. Nochtans is het maar een klein gebouwtje, dat niettemin als een opvallende, vrolijk gekleurde ‘puist’ uit de rechte gevels langs de Aluminiumweg naar voren springt. In de Alliage werkt een zevental organisaties samen op het gebied van maatschappelijke zorg, namelijk: Ontmoet & Co, Riwis, ’s Heerenloo, Leger des Heils, Ons Huis, Wisselwerk (Stimenz) en de gemeente Apeldoorn. Zij bieden de mensen een ontmoetingsplek met verschillende activiteiten aan. Er wordt samen koffie gedronken, mensen kunnen er samen tv kijken. Knutselen, samen koken en eten behoort ook tot de mogelijkheden. In deze opzet is de Alliage nog maar een nieuwkomer: namelijk sinds het begin van 2014. Ondanks het mooie, gevarieerde aanbod van activiteiten valt de toeloop vooralsnog tegen.

Op moment van schrijven (najaar 2014) is de Jaap Zandvliet de buurtagent. Hij bekommert zich om de Heeze en omstreken, de Metaalbuurt en de Winkewijert / Edelmetaalbuurt. Wijkagent Jaap is bereikbaar op 0900-8844. Hij heeft iedere maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur spreekuur in de Graanhof 2 (in de Heeze).

 ‘Zuid Doet Samen’

Buurtassistente Vincent is de vaste medewerker van het team van ‘Zuid Doet Samen’ voor de Winkewijert ,Edelmetaalbuurt en Brummelhof.  U kunt hem bereiken via 0683550092 of vincent@zuiddoetsamen.nl