Herkent u deze straat?

Bron foto: Vereniging Oud Apeldoorn.

Dit straatje was de voormalige Brinklaan, nu De Heze genaamd. Vrijdag 12 januari gaat ons radioprogramma Geluid van Zuid over deze straat. (Oud)bewoners vertellen over de historie en het heden van deze straat. En zij hebben veel te vertellen! Henny Smit zorgt voor de muzikale omlijsting.

Dit radioprogramma zenden we live uit vanuit Ons Honk op RTV Apeldoorn. Komt u gezellig langs bij de opnames? U bent vrijdag 12-1 van harte welkom tussen 11:30 en 13:30 in buurthuis Ons Honk (Sperwerlaan 18)!

De administratie assistent

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

In een aantal regeringen geleden, heeft iemand ooit bedacht dat mensen die minder inkomen hebben, geld van de regering moeten krijgen voor wonen en zorg. Namelijk huursubsidie en zorgsubsidie. Een ontroerende gedachte. Maar zoals veelal met mooie gedachten is de praktijk lastiger dan de gedachte zelf. De regelgeving is erg complex en het gebeurt aan de lopende band dat mensen toeslagen uitgekeerd krijgen, waardoor het leven net een beetje beter wordt, maar die ze naar verloop van tijd terug moeten betalen. Dan wordt het leven veel slechter dan het daarvoor was.

Een aantal mensen zakt dan onder het sociaal minimum en dan heb je helemaal de poppen aan het dansen. Ik bedoel de administratie die daarmee gepaard gaat. Al die onbegrijpelijke formulieren met op de achtergrond deurwaarders (waarvan sommige bepaald geen goede reputatie hebben) maken je leven er niet leuker op. Heb je nog de pech dat je gaat scheiden of je baan verliest, dan zijn helemaal de rapen gaar. Los van de emotionele problemen, die vaak niet mis zijn, komt er een oerwoud van formulieren en regels op je af waar je mee moet dealen.  En dat het vaak onbegrijpelijk is, ligt niet aan u, maar aan de regels en de overheid!

Daarom zijn wij tijd aan het inruimen voor administratie assistenten. Mensen die gewoon bij u thuis komen en helpen met de papieren. Al is de puinhoop nog zo groot. Wilt u een administratie assistent op bezoek hebben? Bel met Zuid Doet Samen op telefoonnummer 055 – 312 5076, vraag ernaar in Ons Honk of schrijf een mail naar info@zuiddoetsamen.nl.

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

Kerstherberg Ons Honk

Vrijdag 15 december toveren wij buurthuis Ons Honk om tot een heuse kerstherberg! In een grote verwarmde tent op het plein vindt ons jaarlijkse kerstspektakel plaats. Met mooie muziek, lekker eten en drinken voor een betaalbare prijs, optredens en vooral veel gezelligheid!

Tussen 16 en 21 uur bent u van harte welkom om samen met ons dit feest te vieren. MiKa, HeJo, Buurtband Apeldoorn-Zuid en muziekvereniging Eendracht zorgen voor doorlopende optredens. Zij zorgen ervoor dat er heerlijk gedanst kan worden!

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door Groenrijk Malkenschoten, BeInsured, Dekamarkt, Menuservice Van der Weijden en Banketbakkerij Zandstra. Veel dank aan deze bedrijven!

Wij zien u graag op vrijdag 15 december tussen 16 en 21 uur bij buurthuis Ons Honk (Sperwerlaan 18)!

Contact leggen


Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

Een kind leert al op jonge leeftijd om contact te leggen. Het verschil tussen mij en de ander wordt dan aangeleerd. Naar mate het kind groter wordt, leert hij/zij vanzelf te communiceren met andere kinderen. De een wat makkelijker dan de ander. Naarmate het kind groter wordt, komt het ook in allerlei netwerken. School bijvoorbeeld. En later netwerken rond het werk.

Nog niet zo lang geleden vormde de kerk een belangrijk netwerk en ook de vakbond was dat. Maar er waren ook veel verenigingen waar mensen lid van werden. En ook de familie vormde een belangrijk netwerk. Allemaal mensen die je regelmatig zag en die een eigen plek in je leven hadden.  Veel van die netwerken zijn aan het verdwijnen. Ook wel het Ik-tijdperk genoemd. Naarmate je ouder wordt, verdwijnen er steeds meer netwerken. Het familienetwerk verdunt, doordat kinderen het steeds drukker krijgen of elders gaan wonen. Ook het buurtnetwerk dunner of verdwijnt. En als dan je partner komt te overlijden wordt het erg rustig. Ook wel eenzaam genoemd.

En niemand die het ziet, want je ziet niemand. En al zie je wel eens iemand, je loopt er niet mee te koop. Geen mens is geschikt om eenzaam te zijn. Dat doet pijn en bevordert ziektes en kwalen. Maar ja je bent waarschijnlijk verleerd om contact te leggen. Met het verdwijnen van de netwerken, verdwijnen ook de aanspreekpunten.

En ja, wat moet je zeggen als je we iemand tegenkomt? ‘Hallo ik ben Piet en ik wil graag in contact komen.’?  Je moet dan al het negatieve zelfbeeld, dat je opbouwt als je eenzaam bent, hebben overwonnen.  Een andere veel makkelijker manier is om nummer 055 – 3125076 te bellen en te vragen of de buurtassistent van jouw buurt een kopje koffie komt drinken.

Hij heeft een groot netwerk in de buurt kent veel mensen die op zoek zijn naar contact en weet ook goed de weg naar Ons Honk. Het is niet nodig om eenzaam te zijn als je dat niet wilt!

Ton Kunneman

Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

Voorlichtingsbijeenkomsten zorgverzekering

 

Samen met Be-Insured organiseren wij dit najaar een tweetal voorlichtingsbijeenkomsten over zorgverzekeringen. Hier krijgt u algemene informatie, maar kunt u ook vragen stellen over uw persoonlijke situatie.

De bijeenkomsten zijn in Ons Honk (Sperwerlaan 18). Voor uw agenda hierbij alvast de datums:

  • Dinsdagavond 28 november. Inloop 18:30, bijeenkomst 19:00 tot 21:00 uur.
  • Donderdagmiddag 30 november. Inloop 13:30, bijeenkomst 14:00 tot 16:00 uur.

U bent van harte welkom!

Oranje Fonds helpt buurtrestaurant mogelijk maken

Het Oranje Fonds heeft Zuid Doet Samen een subsidie gegeven voor het verbouwen van Ons Honk! Nu we ons buurthuis gekocht hebben, kunnen we het gaan verbouwen. Zo kunnen we beter voldoen aan de wensen van de bezoekers. Begin 2018 starten we met verbouwen. We gaan dan onder andere een woonkeuken bouwen waar buurtbewoners samen kunnen koken en eten. Dit kan mede dankzij het geld van het Oranje Fonds. Daar zijn wij enorm blij mee! Bedankt Oranje Fonds!

Rienette in het zonnetje

In Zuid wonen natuurlijk allemaal mooie mensen. Maar sommigen springen er toch extra uit. De buurtassistenten komen ze regelmatig tegen: mensen waar je blij van wordt. Eén van hen is Rienette. Voluit heet ze Marie Antoinette, maar haar prins op het witte paarde kortte het af tot Rienette.

Rienette is een dame van inmiddels 85, die opgewekt en kwiek door het leven gaat. Een telefoon of auto heeft ze niet, ze is voortdurend lopend onderweg. Onderweg naar vrienden of onderweg naar vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij de Hofstad kerk of bij Randerode. De alleenstaande dame staat voor iedereen klaar. Met een glimlach, een vriendelijk woord of haar heerlijke eigengebakken kroepoek. Mensen om haar een zeggen: ‘Het is een liefdevolle dame, die op een prachtige manier door het leven gaat.’

Kortom: een mooi mens die Rienette! Daarom zetten we haar graag op deze manier in het zonnetje! Kent u iemand uit Zuid die dat ook verdient? Mail dan naar gerjan@zuiddoetsamen.nl of bel 0638967130.

P.S. als u Rienette tegenkomt, vraag dan of ze een dansje wil doen op het nummer ‘Meisjes met rode haren.’!

Feest vieren

Ton Kunneman, voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid.

Feest vieren is erg belangrijk. Met elkaar sta je stil bij iets wat belangrijk is. Je drinkt er een glas op en eet er wat lekkers bij. Het geeft een goed gevoel. Toch veranderen de patronen van feestvieren. De jeugd viert nog steeds uitbundig, maar op andere manier feest. Ouderen moeten vaak niets hebben van de pokkeherrie die daar mee gepaard gaat.

Naarmate je ouder wordt zijn er steeds minder feesten in je leven. Maar het is kennelijk nog wel belangrijk. Op Ons Honk vragen we de bezoekers regelmatig hoe wij ons programma moeten invullen. Feest vieren, is wat heel veel gemeld wordt. Inmiddels hebben we een paar keer per jaar een feest. Net het Oktoberfeest achter de rug. De vraag was onmiddellijk of dat niet iedere maand kan. We hebben het geluk dat we een paar leuke deerntjes hebben, die prachtig aangekleed een voortrekkersrol spelen. Binnen de kortste keren trekken ze de dansvloer vol en de herinneringen aan vroeger gaan weer volop stromen.

Een gemeenteambtenaar sprak mij aan en zei: ‘Kunneman, feestvieren op kosten van de belastingbetaler, dat kan niet.’ Ik keek de man verbaasd aan: ‘De belastingbetaler betaald niet! De muziek een de drankjes betalen de mensen zelf.’ Wat die ambtenaar ook vergat was dat blije mensen goedkope mensen zijn. Zij hebben minder doktersbezoek en minder sociale problemen… Daarom vieren we snel weer feest! Ons volgende feest is de Kerstherberg op vrijdag 15 december. Tussen 16 en 21 uur is er lekker eten, mooie muziek, drinken, gezelligheid enzovoorts. Tot dan!

Ton Kunneman​
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

Deze column verscheen eerder in de Zuidkrant Apeldoorn​.